Министърът на икономиката Кирил Петков обяви резултатите от надпреварата между търговските

...
Министърът на икономиката Кирил Петков обяви резултатите от надпреварата между търговските
Коментари Харесай

Кирил Петков показа дипломата си от Харвард, завършил в първите 10% |

Министърът на стопанската система Кирил Петков разгласи резултатите от надпреварата между комерсиалните аташета и в това време сподели дипломата си от Харвард. 

На въпрос на организация " Пик " учил ли е в действителност там, какъв брой години и при кои професори министърът съобщи, че се е подготвил и е очаквал този въпрос, след което взе и сподели дипломата си пред публицистите. Петков добави, че е приключил в Топ 10% от неговия випуск: " От 900 студенти аз съм бил в първите 90 ", сподели той. 

Ресорният министър изясни, че е учил в Харвард 2 години (от 2005 година до 2007 г.), колкото е цялостната магистърска стратегия.



Преди няколко седмици Петков обяви състезание сред комерсиалните аташета в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) с цел да се стимулират да доведат вложители и да има конкуренция измежду тях.

" За мое удивление и изненада броят писма за желание за 5 седмици от действителни непознати компании е 602 . 602 компании от разнообразни непознати пазари са написали писма за интерес за желание за вложения и за износ, както и писма за съдействие ", заяви министърът. 

129 писма са непосредствено за желание за вложения и износ, 218 - за интерес, а за съдействие - 255, посочи той.

" Очаквах да не са повече от 300. Колегите надминаха този резултат. Следващата част от тази задача е да осъществяваме част от тях да станат действителни вложения. Надявам се, че едно от тези писма ще можем да го обявим още в събота като директна инвестиция. Всеки едни от нашите търговски аташета се състезаваше с останалите. Днес раздадохме премиите. Нямаше комерсиално аташе без писма за желание. Имаше някои, които ни учудиха с броя ", добави Кирил Петков. 

Той даде думата и на Виктор Насър, който е негов консултант. Насър уточни съответни образци от капиталовите планове: 

Има голям брой писма с забавни планове. Например европейска компания в транспортния бранш желае да отвори мултифункционален център в София. Друг план е сред европейски и азиатски консорциум, обвързван с автомобилната промишленост. Американски компании имат планове да влагат в системи за улавяне на излъчвания. Освен това има и компания, която се интересува да влага в системи за предпазване на електрическа сила и компания за произвеждане на детайли за галактически технологии. 

Отличени са комерсиалните аташета в Австрия, Германия, Италия, Нидерландия, Северна Македония и Унгария , а най-хубавият - комерсиалното аташе в Германия, е получил статуетка " Хермес " от Българската търговско-промишлена палата, която е сътрудник на министерството. Аташетата в в Лондон и Вашингтон също са с доста положителни резултати, уточни Кирил Петков. 

На въпрос за европейската компания, с която преговаряме за, икономическиятт министър изясни, че инвестицията ще е към 140 млн. евро. " Във финални договаряния сме. Надявам се, че в случай че до събота успеем да подпишем меморандума, ще имаме две от тези коли, паркирани пред министерството ", уточни той, като добави, че заводът няма да е в София. 

Петков заяви и че не всички планове за вложения са големи, защото България не би трябвало да е дестинация единствено за мултимилиардни компании, само че и за дребния и междинен бизнес на Европа. " Говорихме и с немска компания, която е фамилна - продажбите ѝ са под 10 млн. евро, само че желаят да направят цех за здравно произведение, което е неповторимо и желаят да е в Плевен ", сподели още той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР